سال 9، شماره 8 - ( آبان 99 / شماره پياپي 53 1399 )                   سال 9 شماره 8 صفحات 228-213 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- پژوهشگر پسادکتری روان شناسی شناختی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران.
2- استادیار گروه روان شناسی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران. ، hadi.parhon43@gmail.com
چکیده:   (1953 مشاهده)
تشخیص درست در حوزه اختلال یادگیری بسان نقشه راهی است که می‌تواند درمانگر را به‌سوی هدف نهایی که اتخاذ روش‌های درمانی و توان‌بخشی مناسب است رهنمون کند. ازاین‌رو، پژوهش حاضر با هدف مرور سیستماتیک و فراتحلیل کیفی الگوهای تشخیصی اختلال یادگیری ویژه انجام شد. با جستجو در پایگاه­های اطلاعاتی داخلی و خارجی نسبت به یافتن و جمع­آوری پژوهش­های مرتبط با کلید واژه­ها و در راستای اهدف اقدام شد که در نهایت 30 پژوهش مورد ارزیابی قرار گرفت. یافته­ها حاکی از آن بود که الگوی تمایز هوشبهر- پیشرفت بیشتر به‌عنوان یک روش "انتظار برای شکست" محسوب می‌شود. همچنین، مدل پاسخ به مداخله به دلیل ویژگی‌های روان‌سنجی ضعیف برای تشخیص اولیه و عدم‌تشخیص مثبت واقعی دچار مشکل جدی است. ازاین‌رو، متخصصان جهت کاهش مشکلات تشخیصی این حوزه به معرفی الگوی توانمندی‌ها و ضعف‌های شناختی پرداخته‌اند. این الگو با فراهم کردن نیمرخ‌های شناختی و تحصیلی دانش­آموزان در زمینه تشخیص مشکلات بالقوه یادگیری از دقت ویژه‌ای برخوردار است و می‌توان از آن جهت تمایز دانش­آموزان با اختلال یادگیری ویژه از دانش­آموزان با مشکلات یادگیری و کند­آموز و همچنین برنامه­ریزی جهت انجام مداخله­های مبتنی بر نقص پردازش شناختی نیز استفاده کرد. درمجموع الگوی توانمندی‌ها و ضعف‌های شناختی با ارزیابی جامع و فراگیر از توانایی‌های شناختی و تحصیلی دانش­آموزان با اختلال یادگیری ویژه و با مشخص کردن مؤلفه‌های تشخیصی آن‌ها می‌تواند به افزایش اعتبار تشخیص اختلال یادگیری ویژه منجر شود.
متن کامل [PDF 817 kb]   (80 دریافت)    
نوع مقاله: مروری سیستماتیک | موضوع مقاله: روانشناسی تربیتی
دریافت: 1399/2/20 | ویرایش نهایی: 1399/8/25 | پذیرش: 1399/3/4 | انتشار الکترونیک: 1399/8/10

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.