سال 11، شماره 2 - ( اردیبهشت 1401/ پیاپی 71 1401 )                   سال 11 شماره 2 صفحات 168-157 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- کارشناس ارشد مشاوره خانواده، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران. ، ebrahimi.sargol1373@gmail.com
2- کارشناس ارشد مشاوره خانواده، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران.
3- دانشجوی دکتری مشاوره، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران.
چکیده:   (735 مشاهده)
داشتن دوست در رشد طبیعی نوجوانان و جوانان بسیار مهم است اما گاهی این روابط به دلایلی به صورت افراطی و نابهنجار بروز می‌یابد. پژوهش حاضر با هدف تبیین بسترها و پیامدهای دوستی‌های درهم‌تنیده در میان دختران انجام شد. روش این پژوهش از نوع کیفی با رویکرد نظریه زمینه‌ای بود. نمونه‌ها شامل 12 دانشجوی دختر در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد در استان تهران در سال 1398 بودند که از طریق نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار پژوهش مصاحبه‌ی‌ نیمه‌ساختار‌یافته بود. پس از بررسی و مقوله‌بندی یافته‌ها در سه مرحله‌ کدگذاری باز، محوری و انتخابی، 35 مفهوم اولیه به دست آمد که در مرحله‌ کدگذاری محوری به 14 مقوله رسید و سپس در مرحله‌ کدگذاری انتخابی این تعداد به 3 مقوله‌‌ی عوامل موثر بر میزان گرایش به روابط با همجنسان، ابعاد مختلف موجود در حین رابطه و پیامدهای فردی-اجتماعی این‌گونه روابط رسید. نتایج پژوهش حاضر نشان داد، ارضای نیاز عاطفی و میل به مورد محبت واقع‌شدن از جمله عواملی است که موجب روی آوردن به برقراری دوستی‌های در هم‌تنیده می‌شود و خلاء عاطفی به عنوان شرایط زمینه‎ساز؛ شرایط خانوادگی و عمومیت‌داشتن این‌گونه روابط بین همسالان هم به عنوان مقوله‌های مداخله‌گر، بر پدیده اصلی اثرگذار می‎باشند. دوستی‎های در هم‌تنیده موجب به کارگیری راهبردهایی در افراد می‌گردد؛ از جمله کاهش وقت‌گذرانی با خانواده، صرف وقت و انرژی زیاد برای طرف مقابل و اولویت‌یافتن وی بر هرچیزی. همچنین این دوستی‌های در هم‌تنیده پیامدهایی را به دنبال دارد که عبارتند از: مختل‌شدن روابط خانوادگی، مختل‎شدن روند زندگی شخصی و نگرش منفی نسبت به خود، و دیدگاه اجتماعی منفی نسبت به فرد.
متن کامل [PDF 420 kb]   (523 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی تربیتی
دریافت: 1400/8/30 | ویرایش نهایی: 1401/3/24 | پذیرش: 1400/10/14 | انتشار الکترونیک: 1401/2/10

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.