سال 11، شماره 4 - ( تیر 1401/ پیاپی 73 1401 )                   سال 11 شماره 4 صفحات 24-11 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- کارشناسی ارشد روان شناسی تربیتی، گروه روان شناسی تربیتی، دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
2- کارشناسی ارشد روان سنجی، گروه روان سنجی، دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران.
3- دانشجوی دکتری مشاوره، گروه مشاوره، دانشکدۀ علوم تربیتی و روان شناسی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران. ، zamani.1370@yahoo.com
چکیده:   (933 مشاهده)
همهگیری کرونا و قرنطینه خانگی منجر به مسائل متعددی برای خانوادهها شده است. در همین راستا، این پژوهش با هدف مطالعه چالش­ها و راهبردهای مادران با فرزندان دبستانی و پیش‌دبستانی در دوران همه‌گیری کرونا  انجام شد. به این منظور انجام این مطالعه پدیدارشناسانه و بر اساس اصل اشباع نظری داده‌ها، با 21 نفر از مادران دارای فرزند پیش‌دبستانی و دبستانی در شهر تهران در سال ۱۴۰۰ مصاحبه شد و سپس، داده‌های حاصل از مصاحبه‌های نیمه ساختاریافته با استفاده از روش کلایزی تحلیل شدند. در حوزه­ی چالش­ها 15 مضمون فرعی استخراج شد که در 5 مضمون اصلی"مشکلات رفتاری کودکان"، "دغدغه­های آموزشی کودکان"، "برهم خوردن نظم زندگی"، "مشکلات فردی مادر" و "دغدغه­های مرتبط با سلامتی" طبقه‌بندی شدند. در حوزه دوم که به راهبردها می­پرداخت، 10 مضمون فرعی در قالب 3 مضمون اصلی "ایجاد سرگرمی و تفریح برای کودکان"، "به‌کارگیری راهکارهایی در مواجه با چالش­های رفتاری و تحصیلی کودک"، "همیاری دیگران با مادر در زمینه فرزندپروری" به دست آمد. نتایج نشان داد کرونا و قرنطینه خانگی، چالش­هایی را پیش روی مادران با فرزند دبستانی و پیش‌دبستانی قرار داده است و مادران در مواجهه با  شرایط جدید، راهبردهای مختلفی را در پیش گرفته‌اند. نتایج حاصل از این تحقیق می‌تواند به درک بهتر و عمیق‌تر تجارب مادران کودکان دبستانی و پیش‌دبستانی و همچنین، کاهش پیامدهای منفی کرونا و قرنطینه بر خانواده‌ها از طریق فراهم آوردن حمایت‌های لازم کمک نماید.
متن کامل [PDF 623 kb]   (546 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی خانواده
دریافت: 1400/11/12 | ویرایش نهایی: 1401/5/4 | پذیرش: 1400/12/17 | انتشار الکترونیک: 1401/5/4

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.