Seifollahi Oshani P, Khodabakhsh Pirkalani R, Abdollahi A, Saffarinia M. (2022). Adolescents’ sexuality education research in Iran, perspective and gaps: a literature review.
Rooyesh.
11(10), 25-36.
URL:
http://frooyesh.ir/article-1-4148-fa.html
سیف الهی اوشانی پرتو، خدابخش پیرکلانی روشنک، عبداللهی عباس، صفاری نیا مجید. چشم اندازی بر پژوهشهای تربیت جنسی نوجوانان ایران و خلاءهای پژوهشی موجود: یک مطالعۀ مروری رویش روان شناسی 1401; 11 (10) :36-25
URL: http://frooyesh.ir/article-1-4148-fa.html
1- دانشجوی دکتری روانشناسی، گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران.
2- دانشیار گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران. ، rkhodabakhsh@alzahra.ac.ir
3- گروه مشاوره، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران.
4- استاد گروه روانشناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.
چکیده: (1337 مشاهده)
تربیت جنسی یکی از حیطههای پرچالش تربیتی در ایران است. این پژوهش تحقیقات پیشین را با هدف پاسخ دادن به دو پرسش اساسی بررسی کرده است: 1) مطالعات پیرامون تربیت جنسی نوجوانان ایران حول چه محورهایی انجام شده است؟ 2) خلاء پژوهشی موجود چیست؟ پژوهش حاضر یک مرور نظاممند به روش PRISMA بوده است و به این منظور مقالات نمایه شده در منابع الکترونیک معتبر داخلی شامل مگیران، سیویلیکا، نورمگز، علمنت، و جهاد دانشگاهی با محوریت تربیت جنسی نوجوانان ایران طی سالهای 1385 تا 1401 مورد بررسی قرار گرفته است. از مجموع 161 مقالۀ اولیه، نهایتاً 17 مقاله به پژوهش راه یافت. نتایج حاصله نشان داد این مطالعات عمدتاً در چهار دسته طبقهبندی میشوند: 1) پژوهشهای کتابخانهای که غالباً مبتنی بر متون مذهبی بوده و بر مفاهیم عفاف و خویشتنداریِ پیش از ازدواج تأکید کردهاند، 2) پژوهشهای مبتنی بر نظرسنجی از متخصصین آموزشی که بر ضرورت ارائه تربیت جنسی نوجوانان تأکید کرده و موانع موجود را بررسی کردهاند، 3) پژوهشهای مبتنی بر نظرسنجی از والدین که عمدتاً به مشکلات آنها در تربیت جنسی فرزندان پرداختهاند، 4) معدود تحقیقات کمّی با محوریت نوجوانان که مبتنی بر پاسخ آنان به برخی پرسشنامههای پژوهشی بوده است. خلاء پژوهشی موجود در تحقیقات پیشین، نادیده شمردن نوجوانان و نیازهای آموزشی ایشان است. هیچ تحقیق کیفی جامعی در جهت شناخت دنیای پدیدارشناسانۀ نسل امروزی صورت نگرفته است. به منظور شنیده شدن نیازهای نوجوانان، ضروری است پژوهشهایی طراحی و اجرا شود که ماحصل آن در تدوین برنامۀ تربیت جنسی مناسب آنها به کار گرفته شود.
نوع مقاله:
مروری سیستماتیک |
موضوع مقاله:
روانشناسی عمومی دریافت: 1401/6/17 | پذیرش: 1401/10/2 | انتشار الکترونیک: 1401/11/23