Yarmohamadi Khameneh R, Iraji M, Shirvan J. (2023). Qualitative analysis of the communicative elements influencing the exchange of children stories’ messages based on the cognitive pragmatics perspective.
Rooyesh.
12(9), 85-94.
URL:
http://frooyesh.ir/article-1-4402-fa.html
یارمحمدی خامنۀ رامین، مریم ایرجی مریم، شیروان ژینوس. تحلیل کیفی عناصر ارتباطی موثر بر انتقال پیامهای داستانهای کودکان برمبنای دیدگاه کاربردشناسیشناختی رویش روان شناسی 1402; 12 (9) :94-85
URL: http://frooyesh.ir/article-1-4402-fa.html
1- گروه زبانشناسی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاداسلامی، تهران، ایران.
2- گروه زبانشناسی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاداسلامی، تهران، ایران. ، miraji180@gmail.com
چکیده: (568 مشاهده)
ادبیات کودک ابزاری برای کسب شناخت از جهان انتزاعی است که مطالعات اندکی از آن براساس دیدگاههای شناختی انجام گرفته است. پژوهش حاضر به تحلیل پیامهای داستانهای پنج گروه سنی پرداخته تا نه تنها آنها را از دیدگاه کاربردشناسیشناختی مقایسه نموده بلکه دریابد که پیامهای داستانی چگونه بیان میشوند. بدینمنظور، پانزده کتاب به شیوه تحلیل کیفی قیاسی با حصول اشباع نظری ارزیابی شدند. پیامها در ماتریس مقولهبندی براساس دیدگاه کاربردشناسیشناختی، طبقهبندی شدهاند. طبقهبندی برپایه دو شیوه انتقال پیام یعنی استاندارد و غیراستاندارد و عناصر مرتبط (غیرکلامی، بهرهبرداری، فریب و ناکامی) انجام گرفت. پیامهای داستانی نونهالان بیان احساسات و واکنشهای هیجانی و شناختی، و گروه خردسالان واکنشهای هیجانی در تعامل با پیرامونشان است. در گروه الف محور پیامها، احساسی- شناختی تحت تاثیر محیط است و نویسندگان در تلاش برای گره زدن آنها به واقعیتهای زندگی هستند تا تصویر واقعیتر برای کودک ترسیم نماید. در گروه ب با پیامهای انگیزشی مواجه هستیم که هدف از پرداختن بدانها کمک به کودکان برای تقویت اعتمادبهنفس و غلبه بر ناامیدیها و دشواریهای زندگی است. در گروه ج پیامهای اخلاقی مورد نیاز برای زندگی جمعی، هسته اصلی پیامهای داستانی بوده که استفاده از مضامین استعارهای به انتقال عمیقتر آنها کمک بیشتری نموده است. براساس یافتهها، مبادله پیام در داستانهای نونهالان و خردسالان بیشتر مبتنی بر تعامل غیرکلامی، در دو گروه الف و ب عمدتا استفاده از عبارات طنز و تمثیلی یا کاربرد بهرهبرداری و در گروه سنی ج نیز تعامل غیرکلامی میباشد.
نوع مقاله:
کیفی |
موضوع مقاله:
روانشناسی تربیتی دریافت: 1401/11/8 | پذیرش: 1402/4/4 | انتشار الکترونیک: 1402/9/10