مجله رویش روانشناسی از دادن گواهیهای کاغذی معذور است. لطفا تقاضا نکنید. همه گواهی ها در صفحه شخصی کاربران موجود است.
جستجو در مقالات منتشر شده
۵ نتیجه برای تفکر انتقادی
احمد آرامون، دکتر صغری ابراهیم قوام،
سال ۷، شماره ۷ - ( ۷-۱۳۹۷ )
چکیده
تحقیق حاضر با هدف تعیین ارتباط بین تفکر انتقادی و سبک های هویت ( اطلاعاتی ، هنجاری و اجتنابی) است. تحقیق از نوع تحقیقات همبستگی می باشد و جامعه آماری کلیه دانش آموزان پایه اول دبیرستان شهر نظر آباد و نمونه ، ۳۲۰ دانش آموز از پایه اول دبیرستان های شهر نظر آباد می باشند که با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند . ابزار مورد مطالعه در تحقیق آزمون مهارت های تفکر انتقادی کالیفرنیا و پرسشنامه سبک های هویت وایت ، می باشد که داده های به دست آمده از این دو ابزار در سطح توصیفی که شامل ( میانه ، میانگین ، انحراف معیار و همبستگی ) و سطح استنابطی (رگرسیون گام به گام) تحلیل شد نتایج نشان داد ارتباط معنی دار و مستقیم تفکر انتقادی با سبک اطلاعاتی بود و عدم ارتباط تفکر انتقادی با دو سبک هنجاری و اجتنابی بود . همچنین نتایج حاکی از پیش بینی تفکر انتقادی توسط سبک اطلاعاتی می باشد. که هویت و تفکر انتقادی در برنامه ریزی آموزشی به صورت کلان و در سطح خرد مد نظر قرار گیرد..
حسین ایلانلو،
سال ۸، شماره ۵ - ( ۵-۱۳۹۸ )
چکیده
برای داشتن یک جامعهی سالم، نیاز به خانوادههای سالم است؛ و یکی از ارکان مهم داشتن خانواده سالم، آموزشوپرورش متعالی و با برنامه است. ازآنجاییکه آموزشوپرورش یکی از ارکان اصلی و اساسی یک جامعه مترقی و روبهپیشرفت میباشد، توجه به ارکان و ساختارهای اساسی آن دارای جایگاه خاصی میباشد. در سالهای اخیرتفکرانتقادی یکی از اجزای ضروری آموزش شده است. ولی علیرغم اهمیت بالای تفکر انتقادی در ساختار آموزشی، متأسفانه آموزشوپرورش، توجه زیادی به این رکن مهم ننموده است. هدف از این مطالعه، بررسی و مرورمتونی در رابطه با تفکر انتقادی، مؤلفههای تفکر انتقادی، آموزش و رویکرد عملی برای ارتقای تفکر انتقادی و همچنین جایگاه تفکر انتقادی در آموزشوپرورش میباشد.
دکتر مهران سلیمانی، راهب جعفری،
سال ۹، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۹ )
چکیده
هدف پژوهش حاضر بررسی نقش شیوههای شناختی یادگیری، شیوههای حل مسئله و یادگیری خود راهبر در تفکر انتقادی دانشآموزان بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر دانشآموزان پسر دوره دوم متوسطه شهر تبریز در سال تحصیلی ۹۷-۱۳۹۶ بودند که بر اساس گزارش اداره آموزش و پرورش تعداد آنها ۳۲۲۴ نفر است که از این جامعه، تعداد ۱۳۰ نفر به روش نمونهگیری تصادفی چندمرحلهای انتخاب شدند. برای گردآوری دادهها از پرسشنامههای گرایش به تفکر انتقادی ریکتس (۲۰۰۳)، شیوه شناختی یادگیری کلب (۱۹۸۴)، شیوههای حل مسئله کاسیدی و لانگ (۱۹۹۶) و یادگیری خودراهبر فیشر و همکاران (۲۰۰۱) استفاده شد. تجزیه و تحلیل دادهها با روش آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون انجام گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که بین تفکر انتقادی با مشاهده تأملی، مفهومسازی انتزاعی و آزمایشگری فعال رابطه مثبت و معنادار و بین تجربه عینی با تفکر انتقادی رابطه منفی و معناداری وجود دارد. از سویی تفکر انتقادی با درماندگی در حل مسئله، مهارگری در حل مسئله، و سبک اجتناب رابطه منفی و معنادار و با سبک خلاقیت، اعتماد در حل مسئله و سبک گرایش رابطه مثبت و معناداری دارد. در نهایت بین تفکر خودراهبری با تفکر انتقادی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که که یادگیری خودراهبردی، سبک خلاقیت و اعتماد در حل مسئله قادر به پیشبینی تفکر انتقادی دانشآموزان هستند. بنابراین توجه به یادگیری خودراهبری و شیوههای حل مسئله خلاقیت و اعتماد نقش مهمی در تفکر انتقادی دانشآموزان دارند.
دکتر الهه حجازی، دکتر عباس رحیمی نژاد، مهدی مرادی،
سال ۹، شماره ۶ - ( ۶-۱۳۹۹ )
چکیده
پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطۀ ادراک والدینی و باورهای دینی دانش آموزان با نقش واسطهای تفکر انتقادی انجام شد. روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی و تحلیل مسیر بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پسر سال دوم متوسطه شهر خرمدره با مقطع سنی ۱۵تا ۱۷ سال بودند و به روش نمونه گیری تصادفی خوشهای چند مرحله ای با حجم نمونه ۱۶۲ نفر انتخاب شدند. برای گردآوری دادهها از مقیاس ادراک از والدین ( POPS؛ گرولینک و همکاران، ۱۹۹۷)، مقیاس باور پسا انتقادی (PCBS؛ دیورز، فونتین و هاتسبوت، ۲۰۰۰) و سیاهه تمایلات تفکر انتقادی کالیفرنیا (CCTDI؛ پیترفشیون، نورن فشیون و گیانکارلو، ۲۰۰۱) استفاده شد. یافتههای حاصل از تحلیل مسیر نشان داد که تفکر انتقادی به عنوان متغیر واسطهای با سه متغیر باور دینی (نسبی گرایی، رایج نگری و پرسشگری دینی) رابطه معنی دار داشت. از میان متغیرهای پیش بین، فقط درگیری والدین با باور دینی نقد ظاهری رابطه مستقیم مثبت معنی دار داشت و بقیه متغیرهای پیش بین با متغیر ملاک، رابطه مستقیم معنی دار نداشتند. همچنین ۱۶ درصد از تغییرات واریانس نمرات باورهای دینی با واسطه گری تفکر انتقادی توسط ادراک والدینی در بین دانش آموزان قابل تبیین است. در مجموع میتوان گفت ارتقای تفکر انتقادی دانش آموزان می تواند نقش مهمی در نقد و پرسشگری باورهای دینی داشته باشد.
انسیه سادات مصطفوی، دکتر مریم محسن پور،
سال ۱۲، شماره ۱۰ - ( ۱۰-۱۴۰۲ )
چکیده
تفکر انتقادی، فعالیتی شناختی جهت درک و ارزیابی یافتهها و پدیدهها بر پایهی مهارتهایی از قبیل استدلال و تحلیل است و در سالهای اخیر این صلاحیت به عنوان یک هدف آموزشی در نظام آموزشی بسیاری از کشورها در آموزش عمومی جایگاه ویژهای یافته است. بنابراین شناخت شیوههای اندازهگیری و سنجش این صلاحیت و بررسی ابزارهای موجود حائز اهمیت ویژهای است. پژوهش حاضر با هدف معرفی آزمونهای تفکر انتقادی برای دانشآموزان و شناسایی نقاط قوت و ضعف این آزمونها با روش مرور نقادانه و با استفاده از الگوی پریزما نگاشته شده است. پس از جستوجو در پایگاههای وبآوساینس، اسکوپوس و گوگلاسکالر و پایگاههای علمی داخلی شامل سید و نورمگز در بازهی زمانی۲۰۱۰ تا ۲۰۲۲، ۶۵ مقاله با کلیدواژههای "آزمون مهارتهای تفکر انتقادی"، "سنجش تفکر انتقادی دانشآموزان"، "اندازهگیری تفکر انتقادی دانشآموزان" بازیابی شد. از میان مقالات بازیابی شده، تعداد پنج مقاله که متناسب با معیارهای ورود از جمله بهروز بودن اسناد، مرتبط بودن با هدف پژوهش، بررسی ویژگیهای روانسنجی ابزار برای گروه سنی ۷ تا ۱۸ سال انتخاب و بررسی شدند و سایر مقالات براساس معیارهای خروج مطالعه حذف شدند. تحلیل با رویکرد تحلیل محتوای کیفی صورت گرفت و یافتهها منجر به شناسایی سه نوع آزمون بستهپاسخ، باز پاسخ و ترکیبی جهت سنجش صلاحیت تفکر انتقادی شد که دارای شباهتها و تفاوتهایی با یکدیگر هستند. انتظار میرود جهت ایجاد وضعیت مطلوب برای سنجش این صلاحیت ابزارهای جدید و متناسب با هدف پژوهشگر انتخاب و طراحی و بررسی ویژگیهای روانسنجی ابزارهای بازپاسخ و ترکیبی با توجه به دقت آنها در اندازهگیری مهارت تفکر انتقادی مورد توجه قرار گیرد.