Ensanimehr N, Dehshiri G, Mousavi S F. (2023). Factors Affecting The Creation And Expansion Of The Phenomenon Of Parental Burnout: A Systematic Review Study.
Rooyesh.
12(6), 25-36.
URL:
http://frooyesh.ir/article-1-4623-fa.html
انسانی مهر نرگس، دهشیری غلامرضا، موسوی سیده فاطمه. عوامل تاثیرگذار بر ایجاد و گسترش پدیده فرسودگی والدینی: یک مطالعه مروری نظام مند رویش روان شناسی 1402; 12 (6) :36-25
URL: http://frooyesh.ir/article-1-4623-fa.html
1- کاندیدای دکتری روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه الزهرا (س)، تهران، ایران.
2- دانشیار روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه الزهرا(س)، تهران، ایران. ، dehshiri.ghr@alzahra.ac.ir
3- دانشیار روانشناسی، پژوهشکده زنان، دانشگاه الزهرا (س)، تهران، ایران.
چکیده: (973 مشاهده)
پدیده فرسودگی والدینی حالتی است که خستگی روانی، جسمی و هیجانی را در والدین ایجاد میکند. مطالعات گوناگون در چند سال اخیر بر پیامدهای منفی فرسودگی روی والدین، فرزندان، خانواده و حتی کل جامعه صحه گذاشتهاند. پژوهش حاضر با هدف مرور نظاممند سبب شناسی فرسودگی والدینی با جستجوی مقالات نمایه شده در پایگاههای اطلاعاتی اسکوپوس، ساینس دایرکت، گوگل اسکالر، پروکوئست و پاپمد بین سال های 2017 تا 2023 انجام شد و به منظور روشنسازی جهت پژوهش از نرم افزار کتابسنجی VOSviewer 1.6.19 نیز استفاده شد. به طور کلی واژگان کلیدی parental burnout، parental exhaustion، burnout maternal، Antecedents of parental burnout، Etiology of parental burnout جستجو شد و براساس دادههای حاصل از نرم افزار VOSviewer و براساس ملاکهای ورود و خروج و با استفاده از چک لیست پریسما از بین 110 مقاله جستجو شده، 14 مقاله وارد پژوهش شدند. نتایج تجزیه و تحلیل و ارزیابیها نشان داد، کمالگرایی، عدمتنظیم هیجان و ویژگیهای شخصیتی (پایین بودن توافقپذیری و وظیفهشناسی و بالا بودن روانرنجوری) که عواملی زیربنایی و اساسی مرتبط با والدین هستند، در ایجاد فرسودگی والدینی تاثیرگذار هستند. در صورت شناسایی به موقع و صحیح عوامل موثر در ایجاد فرسودگی والدینی پیشگیری، اصلاح و مدیریت آن ممکن خواهد بود. امید است با توجه بیشتر به مفهوم فرسودگی والدینی و بررسی نقش عوامل پیشایند و پیامدهای آن، زمینه پژوهشهای بیشتر فراهم شود.
نوع مقاله:
مروری سیستماتیک |
موضوع مقاله:
روانشناسی خانواده دریافت: 1402/2/25 | پذیرش: 1402/4/20 | انتشار الکترونیک: 1402/6/3