Yaghoobi A, Afzali A, Behrouz F, Rahmani F. (2025). Designing a conceptual model of the formation of Phubbing in children by analyzing the lived experiences of mothers: A Grounded Theory Study.
Rooyesh.
14(3), 53-64.
URL:
http://frooyesh.ir/article-1-5833-fa.html
یعقوبی ابوالقاسم، افضلی افشین، بهروز فرشته، رحمانی فاطمه. طراحی مدل مفهومی شکل گیری فابینگ در کودکان با تحلیل تجارب زیسته مادران: یک مطالعه داده بنیاد رویش روان شناسی 1404; 14 (3) :64-53
URL: http://frooyesh.ir/article-1-5833-fa.html
1- استاد، گروه روانشناسی، دانشکدۀ علوم اقتصادی و اجتماعی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران. ، yaghoobi@basu.ac.ir
2- دانشیار، گروه روانشناسی، دانشکدۀ علوم اقتصادی و اجتماعی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران.
3- دانشجوی دکترای روانشناسی تربیتی، گروه روانشناسی، دانشکدۀ علوم اقتصادی و اجتماعی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران.
4- کارشناسی ارشد روانشناسی تربیتی، گروه روانشناسی، دانشگاه فردوسی، مشهد، ایران.
چکیده: (19 مشاهده)
پژوهش حاضر با هدف طراحی مدل مفهومی شکل گیری فابینگ در کودکان پیش از دبستان با تحلیل تجارب زیسته مادران آنها به روش کیفی دادهبنیاد انجام شد. جامعۀ پژوهش کلیه والدین عضو انجمن اتیسم شهر تهران بودند. نمونه پژوهش شامل 13 نفر مادر که دارای کودک فابینگ بوده و با روش نمونهگیری نظری انتخاب شدند. ابزار پژوهش، مصاحبه نیمهساختاریافته بود که به صورت گفتگوی تلفنی و مجازی در بازه زمانی شهریور و مهر سال 1403 با تعیین وقت قبلی انجام شد. هر جلسه مصاحبه بین 30 الی40 دقیقه و در بعضی موارد که والدین وقت و یا تمایل به ادامه مصاحبه در یک جلسه را نداشتند؛ به جلسه دوم مصاحبه موکول میشد. روش تحلیل این پژوهش، کدگذاری باز، محوری و انتخابی بود و طراحی مدل با استفاده از10 مقوله انتخابی حاصل از کدگذاری انجام گرفت. یافتهها نشان داد که فابینگ علائمی مشابه اختلال اتیسم داشته اما متفاوت با آن است و تمایز این دو آسیب در روند شناسایی و درمان مهم است. کودکان مادران شرکت کننده در این پژوهش، با توجه به بررسی اسناد موجود از جمله: پرونده مشاوره ای و تشخیص متخصصان مراکز اتیسم، مبتلا به اتیسم نبودند و با پیگیری پژوهشگران، مطابق با گزارشات مادران و مصاحبه های تشخیصی متخصصان بهبودی این کودکان با راهکارهای قطع ابزار دیجیتال، برقراری تعامل مادر با کودک و رژیم رسانهای سالم مورد تأیید قرار گرفت.
نوع مقاله:
کیفی |
موضوع مقاله:
روانشناسی تربیتی دریافت: 1403/9/8 | پذیرش: 1403/12/29 | انتشار الکترونیک: 1404/3/10