Kazemi N, Hejazi E, Rasolzadeh V, Mohammadi S, Moradi R. (2020). The effectiveness of self-compassion treatment on loneliness and life expectancy in elderly women.
Rooyesh.
8(12), 73-80.
URL:
http://frooyesh.ir/article-1-1565-fa.html
کاظمی نواب، حجازی الهه، رسول زاده وحید، محمدی سید تقی، مرادی ریحانه. اثربخشی درمان متمرکز بر خود-شفقتی بر احساس تنهایی و امید به زندگی در زنان سالمند رویش روان شناسی 1398; 8 (12) :80-73
URL: http://frooyesh.ir/article-1-1565-fa.html
1- دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، دانشکده علوم انسانی، تهران ، navab_us@yahoo.com
2- دانشیار ، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه تهران
3- دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، دانشکده علوم انسانی، تهران
4- کارشناس ارشد تحقیقات آموزشی، دانشگاه تهران
5- دانشکده علوم انسانی، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، تهران
چکیده: (2997 مشاهده)
سالمندی دوران حساسی از زندگی بشر است که طی آن سالمندان در معرض تهدیدات بالقوهای نظیر افزایش ابتلا به بیماریهای مزمن، انزوای اجتماعی و عدم برخورداری از حمایت اجتماعی بوده و به دلیل ناتوانیهای جسمی و ذهنی، در موارد زیادی استقلال فردیشان مورد تهدید قرار میگیرد. هدف این پژوهش، بررسی میزان اثربخشی درمان متمرکز بر خود-شفقتی بر احساس تنهایی و امید به زندگی زنان سالمند بود. پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیشآزمون- پسآزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل سالمندان شهر زنجان بود که 30 نفر از آنها که واجد شرایط شرکت در پژوهش بودند بهصورت تصادفی بهعنوان نمونه انتخاب شدند و در دو گروه 15 نفره آزمایش و کنترل قرار گرفتند و پرسشنامههای احساس تنهایی راسل و همکاران و امید به زندگی میلر را تکمیل نمودند. گروه آزمایش درمان 8 جلسهای متمرکز بر خود- شفقتی را دریافت کرده و در این مدت گروه کنترل هیچ آموزش یا درمان روانشناختی دریافت نکردند. دادهها با روش تحلیل کوواریانس در برنامه SPSS نسخه 21 مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان داد که درمان متمرکز بر خود- شفقتی میتواند در کاهش میزان احساس تنهایی و افزایش امید به زندگی زنان سالمند تأثیر معنادار داشته باشد (001/0=P). با توجه به ارزش و اهمیت قشر سالمند در هر جامعه، پیشنهاد میشود برای کاهش احساس تنهایی و افزایش امید به زندگی در این قشر از آموزش یا درمان متمرکز بر خود- شفقتی استفاده شود.
نوع مقاله:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانشناسی عمومی دریافت: 1397/12/11 | پذیرش: 1398/2/15 | انتشار الکترونیک: 1398/12/10