Heidari R. (2020). Comparing compassion fatigue, psychological distress and mindfulness skills among mothers of the children with cerebral paralysis (CP) and mothers of healthy ones.
Rooyesh.
9(1), 37-46.
URL:
http://frooyesh.ir/article-1-1605-fa.html
حیدری رویا. مقایسه خستگی از شفقت، پریشانی روانشناحتی و مهارتهای ذهنآگاهی در بین مادران دارای کودکان مبتلا به فلج مغزی و مادران کودکان غیرمبتلا رویش روان شناسی 1399; 9 (1) :46-37
URL: http://frooyesh.ir/article-1-1605-fa.html
کارشناسی ارشد روان شناسی تربیتی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران شمال ، Roya_heydari96@yahoo.com
چکیده: (2830 مشاهده)
بروز بیماریهای جسمی حاد و مزمن در فرزندان باعث آسیب به سلامت روانی والدین و به خصوص مادران میشود. بر همین اساس پژوهش حاضر با هدف مقایسه خستگی از شفقت، پریشانی روانشناختی و مهارتهای ذهنآگاهی در بین مادران دارای کودکان مبتلا به فلج مغزی و مادران کودکان غیرمبتلا انجام گرفت. روش این پژوهش، علی- مقایسهای بود. جامعه آماری این پژوهش مادران دارای کودکان مبتلا به فلج مغزی و مادران کودکان غیرمبتلا در شهر تهران در سال 1396 بود. حجم نمونه شامل 100 مادر دارای کودکان مبتلا به فلج مغزی و 100 مادر دارای کودک غیرمبتلا بود که به روش نمونه گیری غیرتصادفی در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه کیفیت زندگی حرفهای (استام، ۲۰۰۵)، پرسشنامه پریشانی روانشناختی (کسلر و همکاران، 2002) و پرسشنامه مهارتهای ذهنآگاهی (بایر، اسمیت، و آلن، 2004) بود. تجزیه و تحلیل دادههای حاصل از این پژوهش با استفاده تحلیل واریانس چندمتغیری صورت گرفت. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که بین خستگی از شفقت، پریشانی روانشناختی و مهارتهای ذهنآگاهی در مادران دارای کودکان مبتلا به فلج مغزی و مادران کودکان غیرمبتلا تفاوت معنادار وجود دارد(p<0/0001). بدین صورت که مادران دارای کودکان مبتلا به فلج مغزی از میزان خستگی از شفقت و پریشانی روانشناختی بالاتر و ذهنآگاهی پایین تری نسبت به مادران کودکان غیرمبتلا برخوردار هستند. بر اساس یافتههای پژوهش حاضر، مادران دارای کودکان مبتلا به فلج مغزی به دلیل درگیری درمانی و روان شناختی با بیماری فرزند خود، دارای خستگی از شفقت و پریشانی روانشناختی بالا و ذهنآگاهی پایینی هستند که لازم است برای بهبود این مولفهها، از درمانهای مرتبط با این مولفهها نظیر درمان ذهنآگاهی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد استفاده شود.
نوع مقاله:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانشناسی عمومی دریافت: 1398/1/9 | پذیرش: 1398/3/17 | انتشار الکترونیک: 1399/1/10