Shakhs Bolandghadr A, Noferesti A, Rostami R. (2020). The Effect of Yoga Exercises on Depression, Overt and Covert Anxiety in Women with Multiple Sclerosis.
Rooyesh.
9(10), 79-90.
URL:
http://frooyesh.ir/article-1-2118-fa.html
شخص بلندقدر عادله، نوفرستی اعظم، رستمی رضا. تأثیر تمرینات یوگا بر افسردگی، اضطراب آشکار و پنهان زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس رویش روان شناسی 1399; 9 (10) :90-79
URL: http://frooyesh.ir/article-1-2118-fa.html
1- کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
2- استادیار گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه تهران، تهران، ایران. ، a.noferesti@ut.ac.ir
3- استاد گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
چکیده: (1707 مشاهده)
مولتیپل اسکلروزیس یکی از اختلالهای سیستم اعصاب مرکزی است که علاوه بر علائم جسمانی، علائم روانشناختی مانند افسردگی و اضطراب را به همراه دارد. در این راستا، هدف پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی تمرینات یوگا بر افسردگی و اضطراب آشکار و پنهان زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس بود. روش پژوهش حاضر نیمهآزمایشی با طرح پیشآزمون-پسآزمون با گروه کنترل بود. نمونهای به تعداد 30 نفر از کلیه زنان مراجعهکننده به انجمن اماس شهر گرگان در سال 1397 به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. بیماران گروه آزمایش به مدت 8 جلسه در برنامه آموزش تمرینات یوگا قرار گرفتند، ولی بیماران گروه گواه هیچگونه تمرینی دریافت نکردند. ابزار پژوهش، پرسشنامه افسردگی بک و مقیاس اضطراب اشپیلبرگر بود. دادهها با استفاده از نرمافزارSPSS نسخه 24 و شاخصهای توصیفی و آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد پس از تمرینات یوگا میانگین نمرات افسردگی و اضطراب آشکار و پنهان گروه آزمایش نسبت به گروه گواه به صورت معناداری کاهش یافته بود. لذا نتایج پژوهش نشان داد که آموزش تمرینات یوگا میتواند به عنوان یک روش مداخله مفید برای کاهش افسردگی و اضطراب آشکار و پنهان زنان به مولتیپل اسکلروزیس به کار رود.
نوع مقاله:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانشناسی بالینی دریافت: 1399/3/5 | پذیرش: 1399/3/24 | انتشار الکترونیک: 1399/10/10