Seyed Mousavi P S, Kazemi askarani H, Panaghi L. (2021). The moderating role of parental emotion regulation in the relationship between marital conflict and child emotion socialization.
Rooyesh.
10(8), 125-134.
URL:
http://frooyesh.ir/article-1-2748-fa.html
سید موسوی پریسا سادات، کاظمی عسکرانی حوریه، پناغی لیلی. نقش تعدیل کننده تنظیم هیجان والدین در ارتباط میان تعارضات زناشویی و اجتماعی کردن هیجان کودکان رویش روان شناسی 1400; 10 (8) :134-125
URL: http://frooyesh.ir/article-1-2748-fa.html
1- استادیار پژوهشکده خانواده، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.
2- دانشجوی کارشناسی ارشد، پژوهشکدۀ خانواده، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران. ، kazemi.hourieh@gmail.com
چکیده: (1669 مشاهده)
هدف پژوهش حاضر بررسی نقش تعدیلکننده تنظیم هیجان والدین در رابطه میان تعارضات زناشویی و اجتماعیکردن هیجان کودکان بود. پژوهش حاضر از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل مادران و پدران دارای فرزند 6 تا 10 ساله شهر تهران بود که فرزندان آنها در سال 1398 در مدارس ابتدایی مشغول به تحصیل بودند. از جامعه تعریف شده، 120زوج با استفاده از روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شد و به سه پرسشنامه سازگاری با هیجانهای منفی کودکان (فابز، آیزنبرگ و برنزوانیگ، 1990)، تعارضات زناشویی( ثنایی و ترابی، 1379) و دشواری در تنظیم هیجان (گراتز و رومر، 2004) پاسخ دادند. دادهها جمعآوری شده با استفاده از روش رگرسیون سلسله مراتبی تحلیل شدند. یافتهها نشانداد که در مدل زوجی نقش تعدیلکننده دشواری در تنظیم هیجان در رابطه تعارضات زناشویی و اجتماعیکردن هیجان کودکان در پدر و مادر تاثیرات متفاوتی در رابطه والدگری آنها دارد. نقش تعدیلکنندگی تنظیم هیجان پدران در واکنشهای آنها به هیجانات کودکان از نظر آماری معنادار بود، به این معنا که دشواری در تنظیم هیجان پدران در میزان پاسخهای حمایتگر و غیر حمایتگر آنها موثر بود و در ارتباط میان تعارضات والدین و اجتماعیکردن هیجان توسط آنها نقش تعدیلکنندگی ایفا کرد(05/0<P). در مقابل، دشواری تنظیم هیجان مادران در ارتباط میان تعارضات زناشویی و اجتماعیکردن هیجان نقش تعدیلکنندگی ایفا نکرد، اما تنظیم هیجان مادر در میزان پاسخهای حمایتگر او موثر بود (05/0<P). بطور کلی نتایج پژوهش نشانداد مهارت تنظیم هیجان والدین هنگام تجربه تعارضات زناشویی اثر متفاوتی داشته و با توجه به عوامل اثرگذار دیگر در رابطه با تعامل والد-کودک عمل میکند، به عبارتی عدم دسترسی پدر به راهبردهای تنظیم هیجانی باعث بروز پاسخهای غیرحمایتگر میشود ودشواری در تنظیم هیجان مادر تاثیر کمتری بر رابطه والد-فرزندی و نقش مادری در آنها دارد.
نوع مقاله:
كاربردي |
موضوع مقاله:
روانشناسی خانواده دریافت: 1400/1/21 | پذیرش: 1400/2/11 | انتشار الکترونیک: 1400/8/10