Ebrahimi S, Rahimi A, Talebi R. (2022). Qualitative Study of the Contexts and The Consequences of Intertwined Friendships among Girls: A Grounded Theory Study.
Rooyesh.
11(2), 157-168.
URL:
http://frooyesh.ir/article-1-3367-fa.html
ابراهیمی سارگل، رحیمی علیرضا، طالبی ریحانه. مطالعه کیفی بسترها و پیامدهای دوستیهای در همتنیده در میان دختران : یک مطالعه نظریه زمینهای رویش روان شناسی 1401; 11 (2) :168-157
URL: http://frooyesh.ir/article-1-3367-fa.html
1- کارشناس ارشد مشاوره خانواده، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران. ، ebrahimi.sargol1373@gmail.com
2- کارشناس ارشد مشاوره خانواده، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران.
3- دانشجوی دکتری مشاوره، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران.
چکیده: (1055 مشاهده)
داشتن دوست در رشد طبیعی نوجوانان و جوانان بسیار مهم است اما گاهی این روابط به دلایلی به صورت افراطی و نابهنجار بروز مییابد. پژوهش حاضر با هدف تبیین بسترها و پیامدهای دوستیهای درهمتنیده در میان دختران انجام شد. روش این پژوهش از نوع کیفی با رویکرد نظریه زمینهای بود. نمونهها شامل 12 دانشجوی دختر در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد در استان تهران در سال 1398 بودند که از طریق نمونهگیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار پژوهش مصاحبهی نیمهساختاریافته بود. پس از بررسی و مقولهبندی یافتهها در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی، 35 مفهوم اولیه به دست آمد که در مرحله کدگذاری محوری به 14 مقوله رسید و سپس در مرحله کدگذاری انتخابی این تعداد به 3 مقولهی عوامل موثر بر میزان گرایش به روابط با همجنسان، ابعاد مختلف موجود در حین رابطه و پیامدهای فردی-اجتماعی اینگونه روابط رسید. نتایج پژوهش حاضر نشان داد، ارضای نیاز عاطفی و میل به مورد محبت واقعشدن از جمله عواملی است که موجب روی آوردن به برقراری دوستیهای در همتنیده میشود و خلاء عاطفی به عنوان شرایط زمینهساز؛ شرایط خانوادگی و عمومیتداشتن اینگونه روابط بین همسالان هم به عنوان مقولههای مداخلهگر، بر پدیده اصلی اثرگذار میباشند. دوستیهای در همتنیده موجب به کارگیری راهبردهایی در افراد میگردد؛ از جمله کاهش وقتگذرانی با خانواده، صرف وقت و انرژی زیاد برای طرف مقابل و اولویتیافتن وی بر هرچیزی. همچنین این دوستیهای در همتنیده پیامدهایی را به دنبال دارد که عبارتند از: مختلشدن روابط خانوادگی، مختلشدن روند زندگی شخصی و نگرش منفی نسبت به خود، و دیدگاه اجتماعی منفی نسبت به فرد.
نوع مقاله:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانشناسی تربیتی دریافت: 1400/8/30 | پذیرش: 1400/10/14 | انتشار الکترونیک: 1401/2/10