Ethics code: IR.UT.PSYEDU.REC.1400.006
Hajiha Z, Bahrami Ehsan H. (2023). Perpetuating factors of temptation, realizing factors of relapse, and suppressive factors of relapse in substance abuser women in Tehran: A grounded theory study.
Rooyesh.
12(3), 1-10.
URL:
http://frooyesh.ir/article-1-4396-fa.html
حاجیها ضحی، بهرامی احسان هادی. عوامل تداومبخش وسوسه، تحققبخش لغزش و سرکوبکننده لغزش در زنان مصرفکننده مواد در شهر تهران: یک مطالعه نظریه زمینهای رویش روان شناسی 1402; 12 (3) :10-1
URL: http://frooyesh.ir/article-1-4396-fa.html
1- استادیار، گروه روانشناسی بالینی، دانشکده علوم رفتاری، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
2- استاد، گروه روانشناسی، دانشکدۀ علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه تهران، تهران، ایران. ، hbahrami@ut.ac.ir
چکیده: (1463 مشاهده)
وسوسه و لغزش از عوامل مهم دخیل در عود مصرف مواد است و زنان، تجارب وسوسهبرانگیز بیشتری نسبت به مردان دارند. از این رو هدف این پژوهش، شناسایی عواملی بود که سبب تداوم وسوسه، تحقق و یا سرکوب لغزش در این گروه خاص میشوند. روش این پژوهش، روش کیفی و از نوع نظریه زمینهای بود. شرکتکنندگان در پژوهش، 40 نفر از زنان مصرفکننده مواد مراجعهکننده به مرکز ترک اعتیاد زنان بهبودگستران همگام در سالهای 97 تا 98 بودند که با روش نمونهگیری نظری انتخاب شدند و با این تعداد نمونه اشباع حاصل شد. ایزار پژوهش، مصاحبهی نیمهساختاریافته بود و دادهها با روش کدگذاری باز، محوری و انتخابی رویکرد استراوس و کوربین تحلیل شدند تمهای اکتشافی پژوهش حاضر به شرح زیر است: 1- عوامل فردی و خانوادگی تداومبخش وسوسه (متشکل از مقولههای عوامل شناختی خانوادگی و 4 گام عوامل شناختی فردی: 1. تردید، 2. کسب مجوز لغزش،3. توجیه مصرف مجدد، 4. مصرف مجازی. مقوله عوامل عاطفی- هیجانی و رفتاری فردی و خانوادگی تداومبخش وسوسه. 2- عوامل فردی، خانوادگی و اجتماعی تحققبخش لغزش، و 3- عوامل فردی، خانوادگی و اجتماعی سرکوبکننده لغزش. پژوهش حاضر نشان داد شناسایی عوامل دخیل در وسوسه و لغزش در درمان اعتیاد زنان ضروری است و بهنظر میرسد بهکارگیری این عوامل در درمان و آگاهیبخشی به زنان، احتمال پیشگیری از عود را امکانپذیرتر خواهد کرد.
نوع مقاله:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
اعتیاد دریافت: 1401/11/4 | پذیرش: 1402/2/25 | انتشار الکترونیک: 1402/3/10