Samadieh H, Khamesan A, Mohammadzadeh M. (2024). Bullying scales in educational contexts :A systematic review of two decades of research in Iran.
Rooyesh.
13(2), 47-58.
URL:
http://frooyesh.ir/article-1-5016-fa.html
1- استادیار، گروه روان شناسی، دانشکدۀ علوم تربیتی و روان شناسی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران. ، h.samadieh@birjand.ac.ir
2- دانشیار، گروه روان شناسی، دانشکدۀ علوم تربیتی و روان شناسی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران.
3- کارشناس ارشد روان شناسی تربیتی، دانشکدۀ علوم تربیتی و روان شناسی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران.
چکیده: (975 مشاهده)
قلدری مسألهای جدی و نگرانکننده در سراسر دنیا است که در سالهای اخیر روند افزایشی داشته است. با این حال، نتایج ناهمسانی در تعریف، اندازهگیری و شیوع قلدری وجود دارد. هدف پژوهش حاضر مرور مقیاسهای قلدری سنتی و سایبری در بافتهای آموزشی بود. از این جهت در یک مطالعۀ مروری نظاممند بر اساس دستورالعمل پریزما، پژوهشهای کمی منتشر شده در حوزۀ قلدری در پایگاههای اطلاعاتی آنلاین (Magiran, Noormags, SID) در طی سالهای 1382 تا 1402 با استفاده از ترکیب کلیدواژههای "قلدری" یا "زورگویی" یا "آزارگری" و "مقیاس" یا "پرسشنامه" یا "ابزار" مورد جستجو قرار گرفتند. از مجموع 300 مقالۀ منتشر شده، 25 مطالعه بر اساس معیارهای ورود در مقولههای ویژگیهای کلی، مفهومسازی قلدری، ویژگیهای گروه نمونه، حجم نمونه، محدودۀ زمانی، خردهمقیاسها، پایایی و روایی استخراج شد. نتایج حاکی از تنوع زیاد در مفهومپردازی سازۀ قلدری در پیشینه بود. بعلاوه، تنها 11 مطالعه از دستورالعملهای توصیه شدۀ ساخت و اعتباریابی ابزارها پیروی کرده بودند. اگرچه اکثر ابزارهای قلدری پایایی متوسط به بالایی را گزارش کردند، تعداد قابل توجهی شاخصهای روایی را مورد سنجش قرار ندادند. به طور کلی، این یافتهها اهمیت تعریف دقیق و استاندارد قلدری که میتواند مهمترین عامل در اندازهگیری رفتارهای قلدری باشد را مورد تأکید قرار میدهد.
نوع مقاله:
مروری سیستماتیک |
موضوع مقاله:
روانشناسی تربیتی دریافت: 1402/9/23 | پذیرش: 1402/11/17 | انتشار الکترونیک: 1403/2/10