Research code: 157148747230227679010162702592
Behrouznia H, Madani Y, Salehi K, Shahmoradi S. (2024). Investigating the Effectiveness and Satisfaction of Clients from Single Session Therapy: A Scoping Review Study.
Rooyesh.
13(5), 77-90.
URL:
http://frooyesh.ir/article-1-5401-fa.html
بهروزنیا هلیا، مدنی یاسر، صالحی کیوان، شاهمرادی سمیه. بررسی اثربخشی و رضایت مراجعان از روان درمانی تک جلسهای: یک مطالعه مروری دامنهای رویش روان شناسی 1403; 13 (5) :90-77
URL: http://frooyesh.ir/article-1-5401-fa.html
1- دانشجوی دکتری، گروه مشاوره، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
2- استادیار، گروه مشاوره، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه تهران، تهران، ایران. ، yaser.madani@ut.ac.ir
3- دانشیار گروه روش ها و برنامه ریزی درسی و آموزشی، دانشکده روان شناسی و علومتربیتی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
4- استادیار، گروه مشاوره، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
چکیده: (375 مشاهده)
رواندرمانی تک جلسهای (SST) مختصرترین نوع درمان کوتاهمدت و دیدگاه متفاوتی به درمان است که از پژوهشهای اولیه و اجرای آن در سطح بینالمللی، بیش از سی سال میگذرد. هدف از این مطالعه بررسی شواهدی پیرامون اثربخشی و رضایت مراجعان از روان درمانی تک جلسهای بود که به روش مرور دامنهای انجام گرفت. به این منظور جستجو از طریق پایگاههای معتبر علمی بین المللیPubMed ,ScienceDirect ,Google Scholar و PsycINFO انجام شد. کلمات کلیدی جستجو شده شامل “Single Session Therapy” “Single Session Counseling”, “Single Session Psychotherapy”, “One Session Therapy”, “One-off Consultation”, “Single Session Intervention”, و “Walk-in Therapy” بود. در مرحله اول جستجو، 585 عنوان مقاله یافت شد و ملاک ورود پژوهشهایی بودند که از ابتدا هم مراجع و هم مشاور، قصد برگزاری مشاوره تنها در یک جلسه را داشتند و پژوهشهایی که روشهای خاصی را برای درمان اختلالات انجام داده بود و تحقیقات مرتبط با بیماریهای پزشکی از فرایند جستجو حذف گردید. پس از بررسی عناوین، چکیدهها و حذف مقالات نامرتبط، تکراری یا غیرقابل دسترس، صرفاً مقالاتی که به تعیین اثربخشی و رضایت مراجعان از شیوه درمان تک جلسهای پرداخته بودند با استفاده از پروتکل پریزما برای مرور دامنهای انتخاب و مورد ارزیابی بیشتر قرار گرفت و در نتیجه آن، 21 پژوهش برای بررسی دقیقتر انتخاب شد. از آنجایی که روان درمانی تک جلسهای موضوع نسبتاً جدیدی به حساب میآید، برای جستجوی مقالات هیچ محدودیتی در سال انتشار یا جامعه هدف در نظر گرفته نشد و این یافتهها دربرگیرندهی تمامی مطالعات انجام شده از این پایگاههای اطلاعاتی تا مرداد 1402 میباشد. نتایج این مطالعات نشان داد که رواندرمانی تکجلسهای برای طیف گستردهای از مسائل و مشکلات، اثربخش بوده و اکثریت مراجعان شرکتکننده در این یک جلسه، تجربه مثبت و رضایتبخشی از آن داشتهاند و همان یک جلسه را برای بهبود مسائلشان کافی دانسته اند. نتایج این مطالعه میتواند برای درمانگرانی که با روش رواندرمانی تک جلسهای آشنا نبوده و به میزان اثربخش بودن آن آگاهی ندارند و نیز مراجعانی که به دلیل طولانی بودن فرایند رواندرمانی از انجام آن خودداری میکنند، مفید بوده و میزان اقبال آنان را به مشاوره افزایش دهد.
نوع مقاله:
مروری سیستماتیک |
موضوع مقاله:
مشاوره دریافت: 1403/2/26 | پذیرش: 1403/4/1 | انتشار الکترونیک: 1403/5/10