Moradian Tehrani M, Moloodi R, Malihi Alzakerini S. (2025). The mediating role of emotional dysregulation in the relationship between primary maladaptive schemas and mother's perceived parenting styles with anxiety in pregnant women.
Rooyesh.
13(12), 71-80.
URL:
http://frooyesh.ir/article-1-5719-fa.html
مرادیان تهرانی محبوبه، مولودی رضا، ملیحی الذاکرینی سعید. نقش واسطهای بد تنظیمی هیجانی در رابطه طرحوارههای ناسازگار اولیه و سبکهای والدگری ادراک شده مادر با اضطراب در زنان باردار رویش روان شناسی 1403; 13 (12) :80-71
URL: http://frooyesh.ir/article-1-5719-fa.html
1- دانشجوی دکتری روانشناسی سلامت، گروه روانشناسی بالینی وسلامت، دانشکده علوم پزشکی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران.
2- استادیار، مرکز تحقیقات سوء مصرف و وابستگی به مواد، دانشگاه علوم توان بخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران. ، k.moloodi@gmail.com
3- استادیار گروه روانشناسی بالینی و سلامت، دانشکده علوم پزشکی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران.
چکیده: (49 مشاهده)
پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطهای بد تنظیمی هیجانی در رابطه بین طرحوارههای ناسازگار اولیه و سبکهای والدگری ادراکشده مادر با اضطراب در زنان باردار انجام شد. پژوهش حاضر توصیفی_همبستگی از نوع تحلیل مسیر بود. جامعه مورد مطالعه کلیه زنان باردار مراجعهکننده به خانههای سلامت، مراکز مامایی و مطبهای زنان و زایمان شهر تهران در سال 1401 بودند که در اوایل ماههای بارداری تا ماه هفتم قرار داشتند. از بین آنها به صورت در دسترس 397 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش شامل مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس (DASS، لاویبوند و لاویبوند، 1995)، مقیاس دشواری تنظیم هیجان (DERS، گرتز و روئمر، 2004)، پرسشنامه سبکهای فرزند پروری یانگ (YPI، یانگ، 1999) و پرسشنامه طرحوارههای ناسازگار اولیه (YSQ، یانگ، 1990) بودند. دادهها با استفاده از روش تحلیل مسیر تجزیه و تحلیل شدند. نتایج تحلیل مسیر حاکی از برازش مناسب مدل بود. یافتهها نشان داد که حوزههای خودگردانی و عملکرد مختل، گوش به زنگی بیش از حد و بازداری و دیگر جهتمندی به صورت مستقیم قادر به پیشبینی اضطراب بودند (۰01/۰p‹). همچنین حوزههای انفصال و طرد، خودگردانی و عملکرد مختل و گوش به زنگی بیش از حد و بازداری و سبک والدگری ادراکشده مادر از طریق بد تنظیمی هیجانی به صورت غیرمستقیم قادر به پیشبینی اضطراب در زنان باردار هستند (۰01/۰p‹). این نتایج نشان میدهد که حوزههای انفصال و طرد، خودگردانی و عملکرد مختل و گوش به زنگی بیش از حد و بازداری و سبک والدگری ادراکشده مادر با توجه به نقش مهم بدتنظیمی هیجانی میتوانند تبیینکننده اضطراب در زنان باردار باشد.
نوع مقاله:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانشناسی عمومی دریافت: 1403/7/17 | پذیرش: 1403/8/7 | انتشار الکترونیک: 1403/12/10