Kashanaki H, Pournaghash Tehrani S, Ghorbani N, Bahrami Ehsan H. (2021). Sensorimotor Mindful Interventions: A New Method to Enhance Mental and Physical Health.
Rooyesh.
10(9), 21-34.
URL:
http://frooyesh.ir/article-1-2470-fa.html
کاشانکی حامد، پورنقاش تهرانی سعید، قربانی نیما، بهرامی احسان هادی. مداخلات بهشیار حسیحرکتی: روشی نوین جهت افزایش سلامت ذهن و بدن رویش روان شناسی 1400; 10 (9) :34-21
URL: http://frooyesh.ir/article-1-2470-fa.html
1- دانشجوی دکتری روانشناسی سلامت، گروه روانشناسی، دانشکده روانشناسی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
2- دانشیار، گروه روانشناسی، دانشکده روانشناسی، دانشگاه تهران، تهران، ایران. ، spnaghash@ut.ac.ir
3- استاد، گروه روانشناسی، دانشکده روانشناسی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
چکیده: (1323 مشاهده)
بهشیاری به عنوان یک خصیصه پیشبینیکننده سلامت روان و بدن، اخیرا مورد توجه بسیاری از متخصصان حوزه سلامت روان قرار گرفتهاست و بسیاری از روشهای درمانی درصدد بالا بردن بهشیاری مراجعین جهت دستیابی به سلامت هستند. با این وجود، تفاوتی بین اثربخشی رواندرمانی ایستا و رویکردهای متمرکز بر بهشیاری وجود ندارد، همچنین روشهای درمانی بهشیاری معمولا مداخلات بهشیاری را یه سبک سنتی و به صورت ایستا انجام میدهند که منجر به سرکوب هیجان میشود و این روشها با سرعت و پویایی دنیای مدرن و پویایی ذهن انسان پستمدرن امروز سازگار نیستند. در بهشیاری حسیحرکتی، حرکت، مداخلات درمانی رواندرمانی پویشی، چالش و بازیهای مهیجی طراحی شده است.. در پژوهش حاضر با استفاده از روش آمیخته، دادههای به دست آمده 20 نفر از مراجعین به کلینیک روانشناسی (شامل 10 مرد و 10 زن) ، مداخلات بهشیاری حسیحرکتی طراحی و با استفاده از رویکرد زیستی- روانی- اجتماعی مدون شد، در مطالعه کمی پژوهش، اثربخشی مداخلات طراحی شده بر خودشناسی انسجامی بر یک نمونه 30 نفری (شامل 19مرد و 11 زن) سنجیده شد. در این مقاله، پژوهشهای حوزه رواندرمانی که تائیدکننده مینای نظری مداخلات بهشیاری حسیحرکتی هستتند، در قسمت بحث و نتیجهگیری مقاله، وارسی شدند. نتایج این پژوهش نشان داد مداخلات بهشیاری حسیحرکتی همسو با به روزترین پژوهشهای حوزه سلامت و رواندرمانی است و این مداخلات، طیف وسیعی از روشهای درمانی را در دل خود جای داده است. مطالعه کمی پژوهش نیز نشان داد مداخلات بهشیاری حسی حرکتی سبب افرایش خودشناسی انسجامی میشود (p<0/05). باتوجه به اینکه خودشناسی انسجامی یکی از مهمترین فرآیندهای خودنظم بخشی هیجانی و پیشبینیکننده سلامت و نشانه هشیار شدن به ناهشیار است، نتایج این پژوهش نشان داد مداخلات بهشیار حسیحرکتی منجر به سرکوبزدایی، بازسازی صحنههای واقعی زندگی هر فرد، مواجه شدن مشفقانه با واقعیت ذهنی و بدنی بدون موانع کلامی میشود. همچنینن توانمندسازی ذهن و بدن با استفاده از چالشها و بازیهای متنوعی که خصیصههای گسترده شخصیتی را در هر فرد به حیطه آگاهی میرساند، فرد را به خودشکوفایی و پرورش استعدادها میرساند.
نوع مقاله:
كاربردي |
موضوع مقاله:
سلامت دریافت: 1399/9/6 | پذیرش: 1400/4/5 | انتشار الکترونیک: 1400/9/10